Omberg! Det är det vi kallar det blå drömmarnas berg

Jag har varit på pilgrimsvandring i Sverige. Min pilgrimsväninna Jessica och jag vandrade från Vadstena över Omberg, tog en båt över Vättern från Hästholmen till Hjo. Vandrade mot Kungslena, passerade Gudhem mot slutmålet Varnhem. Det var en stark upplevelse att vandra i det Svenska. En våldsamt vacker naturupplevelse i en hissnade historisk verklighet med en spirituell och andlig närvaro. Vi passerade tre klosterruiner. Alvastra kloster, Gudhems nunnekloster och Varnhems munkkloster. Jag kan rekommendera alla som har möjlighet – att göra en pilgrimsvandring i Sverige. Leden är i stort bra markerad med en varierad terräng så dagsturerna känns utmanande på olika sätt. Samtidigt är det en stark andlig upplevelse att trampa den Svenska jorden. Vi vandrade lite över 14 mil på fem dagar. Jag kommer att skriva en utförligare berättelse om vandringen – här är ett litet smakprov. Pax et Bonum. Vi ses på vägarna!

I går vandrade vi över Omberg och tog färjan över Vättern
Omberg! Det är det vi kallar det blå drömmarns berg. Det finns en tidlös ström precis i mitten av berget som är en zon för magiska möten med väsenskrafter. Det är en typ av spricka i berget där väsenskrafter bevarar sin egenart, en typ av tidslucka. Detta visste forntidens människor och vandrade med djup respekt över berget.
Hur arbetade de med denna tidslucka?
De botade sjuka med hjälp av naturväsen som dansade ut ur denna spricka, de sökte svar på sina frågor, lindring för sin oro. Ja det var en typ av orakelsvar som människorna kunde förnimma här. Dessa väsenskrafter är nära förbunda med Vättern, ja det är Vätterns djup som tränger sig upp genom sprickan.
Hur menar ni?
Vättern! Är en sjö som bildats under stor dramatik. Det finns här undervattenshemligheter av rang! Ja det finns uråldriga vattenväsen som härskar här i denna sjö och det är dessa krafter som strömmar in i Omberg och skapar för människan starka dröm och inspirationstillstånd. Ja vi kallar Omberg – det blå drömmarnas berg – här har människan vandrat igenom visioner, här har framtiden uppenbarat sig och forntiden visat sig. Det är i sanning ett berg att sia ifrån, att skåda ifrån. Detta är den stora insjöns dramatik, den stora spegelns princip – som speglar era drömmar, speglar eran dolda bildverklighet. Dessa insjöväsen är starka bildskapare, ja de älskar eran tidslinje, de ser er historia och er framtid och de väver i dessa bilder, de bevarar dem. Från ett perspektiv väver de den Svenska folksjälens saga, dess historia och framtid, de väver sägnernas sånger som bär er bildverklighets visdom. Glimtar av dessa bilder strömmar ut ur Ombergs tidslucka.
John Bauer..han drunknade i denna sjö..
Ja Jenny, detta kan tyckas tragiskt, men så kan ske när någon så skickligt väver i detta rike, målar i detta rike, är i detta rike – att längtan efter att smälta samman med dessa väsen är så stark – att en tragisk olycka kan ske. Från vårt perspektiv hämtade sjödevan hem sin son för att så stod skrivet i stjärnorna
Och John Bauer..?
Så föll den själen in i sina egna bilder, upplevde dess mystik i sin sista suck. Detta är nu inte ett ovärdigt sätt att dö på. Det är en sann mystikers död – detta ger honom frid på ett sätt som annars är svår att uppnå – i nästa liv och i nästa. Det är så med dessa ting, att det finns en kraft som är verksam och det är sagans kraft – som är verklighetens spegel. I Vättern bor och lever sagans kraft, på Omberg dansar dessa krafter ut och vid Vätterns strand kan du formulera sagan, en speglig av Vätterns djup. Den Svenska folksjälens histora.
Vi kommer att vandra nu mellan Vänern och Vättern, förbi Kungslena och Gudhem mot Varnhem
Ja ni vandrar så att säga mitt i Sverige. Mittpunkten i ett land ger en tydlig känsla av jordning. Ni befinner er mellan två hav här – Östersjön och Nordsjön och mellan två sjöar – Vänern och Vättern. Detta är nu intressant. Hit strömmar inga vattenväsen, här vandrar ni i den ursprungssvenska jorden, ni vandrar genom landets mittpunkt. Det ger en fördjupad upplevelse av att sjunka in i jorden mot ursprungssverige – ja det vi kallar den ursprungliga folksjälen. Den är här som en viskning, som en suck från urminnes tider men också som en suck som förbinder jorden med himlen.
Vad är egentligen folksjälen i ett land?
Det är just detta! Den kokande kittel som liksom föder fram landets första suck. Ja folksjälen är en typ av suck, en typ av utandning, ja det är landets andetag, landets lunga. Denna första Svenska suck den finner vi här mellan Vänern och Vättern. Ja folksjälen pulserar härifrån. När ni vandrar här kan ni höra den sucken, tung och varm vilar den här i landets mitt.

3 reaktion på “Omberg! Det är det vi kallar det blå drömmarnas berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *