den svenska folksjälen är så full av berättelser – det är väldigt vackert att se

Kära Typer, det är sommar och det är sommarpratare på radion och jag kan ägna någon timme om dagen med att lyssna på andra människors livsberättelser..

Ja Jenny, lyssnandet rör sig i en magisk vibration. Vad är det att lyssna? Vi skulle säga att det är en intim sysselsättning, det är att öppna sig för ett inkännande. Ja lyssnandet som fenomen är att orientera sig in i mellanrummet. Det är en konst att lyssna på rätt sätt – just därför att det är en orientering. Att lyssna är att orientera sig in i rummet.
Jag gillar ju verkligen att lyssna på podcast, radio, sommarpratare…
Det finns en sfär här i det svenska luftrummet – ja den svenska folksjälen har en stark orientering via lyssnandet. Att lyssna på sommarpratare är väldigt svenskt! Ja det är verkligen ursvenskt! Det ni gör är att ni återskapar den svenska folksjälen varje sommar – som att den svenska folksjälen lyssnar till sig själv. Vi skulle säga att det pågår en typ av rehabilitering från den mörka kalla årstiden – ja den mörka tiden försätter er i ett dvalaliknande tillstånd som gör er till viss del desillusionerade relaterat till folksjälen. För er att vara i den svenska sommaren och lyssna på svenskars livsberättelser är en intim folksjälsgest som ger er en typ av identitetsmässig näring, ja en orientering in i det svenska igen efter vinterns mörker. Ja ni svenskar behöver hela sommaren för att rehabilitera er från vintern – inte bara från mörkret och kylan i sig – utan från den gest som er folksjäl gör på vintern
Så vad är det för gest vår folksjäl gör på vintern?
Den sluter sig, den tittar inte ut, den tittar in och blir stilla. Detta är nu inget konstigt! Det är en naturlig gest utifrån det klimat som ni lever i – men det är en identitetsmässig utmaning att i folksjälen ha denna starka andning – att liksom sluta sig på vintern och försiktigt öppna sig på sommaren. På sommaren behöver ni vara vara ute och andas in ljus genom huden och ni behöver omge er med livsberättelser. Livsberättelser är läkande som fenomen. Ni ska verkligen inte underskatta livsberättelser! Svenska livsberättelser för svenskar ger folksjälen näring under den mörka årstiden. Alla svenskar skulle behöva berätta sin livsberättelse och lyssna på andras,  ja det är livsviktigt just för att vintern är så lång och mörk och ni där går in i en typ av dvala. Dessa berättelser lever i folksjälen under vintern och skapar vackra mönster och färger – ja det är skulle vi säga en djup andlig aktivitet – att under vintern liksom sväva i de berättelser som strömmar ut ur sommaren genom de andliga sfärerna mot er.
Är det bara mänskliga livsberättelser som lever där i vintern?
Nej oh nej – det är naturens berättelser – det är hela väsensvärlden i naturen som sover – som arbetar med denna berättande kvalitet – från en vinkel är det naturens bildvärld, berättelser och drömmar som ni också omsluts i under vintern – det är de historier som naturkrafterna bär på som lever i denna sömn som er folksjäl träder in i. Ja du vet! Den aktivitet som pågår i den svenska naturen under sommaren är explosiv! Då pågår vävandet och de berättesler som skapats under sömnen iscensätts. Ja det pågår i den svenska folksjälen denna dramatik som ni lever så nära – den svenska folksjälen är så full av berättelser – det är väldigt vackert att se. Ni är i sanning ett starkt berättande folk. När ni låter denna folksjälsrytm leva i er då känner ni ett starkt behov att återskapa er tidslinje varje sommar, att berätta er livshistoria, ja ni skulle behöva hitta former för att skriva, måla, återskapa era livsberättelser varje sommar! Ser ni att det är en utmaning att vara svensk. Men! Det ger er också en unik förmåga att röra er i tiden. Ni kommer nära den fria inneboende skapande kraften. För vad är det dessa berättelser gör? Jo de gör er skapande och ger er närhet till er egen skapande identitet – att ni skriver er egen historia och skapar er egen framtid! Om och om igen.

 

2 reaktion på “den svenska folksjälen är så full av berättelser – det är väldigt vackert att se

 1. Maria Grette

  Hei Jenny, så vakkert du skriver!
  Jeg vandrer rundt her i norske skoger og ved norskt hav og bärer dine ord med meg, og undrer hva som lever i den norske sommeren? Er vi like i så henseende i Sverige og Norge, eller er det ulikt? Fortell, jeg lytter gjerne 🙂 Maria

  Svara
 2. Signe Hegelund

  Smukt! Og så umiddelbart sandt. Jeg oplever jo at der er stor forskel på den svenske og danske folkesjæl – på samme måde som naturen er så forskellig. Jeg kan længes så stærkt efter sveriges klipper og skær – efter lyset i skærgården… Og så ligger der en forvandling i bare det at skifte sprog: jeg bliver en anden når jeg taler svensk.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *